Hieronder staan de antwoorden op vragen die ons het meest gesteld worden over CareCumin™, kurkuma en curcemine. Klik op de vraag en het antwoord verschijnt eronder.

Curcumine is een felgele, plantaardige stof, die geproduceerd wordt in de kurkuma-plant. Curcumine is door de Europese Unie goedgekeurd als voedingsadditief en wordt gebruikt als smaak- en kleurstof in voeding en cosmetica. De stof komt voor in verschillende ondersoorten van de kurkuma-plant.

De kurkuma-plant komt oorspronkelijk uit India en Zuidoost-Azië. De plant groeit ook in andere gebieden met een vergelijkbaar klimaat, zoals het noorden van Zuid-Amerika. Het overgrote deel van zowel de kurkuma-oogst als de curcumine dat commercieel wordt gebruikt, komt uit India, China en Maleisië.

Kurkuma is een specerij die ook wel koenjit wordt genoemd. De specerij is verkrijgbaar in winkels als een fel, geel poeder. Kurkuma is de achtereenvolgens geschilde, gekookte, gedroogde en gemalen wortelstok (de geelwortel) van de kurkuma-plant. Kerrie, het bekende specerijenmengsel uit de Indiase keuken, dankt zijn gele kleur aan de kurkuma die er deel vanuit maakt.

Curcumine is een bestanddeel van kurkuma. Kurkuma bevat ongeveer 3 procent curcuminoïden. Van die drie procent curcuminoïden is ongeveer 80 procent curcumine, gevolgd door desmethoxy-curcumine (ongeveer 15 procent) en bisdemethoxy-curcumine (ongeveer 5 procent).

Curcumine wordt middels extractie verkregen uit Kurkuma. Extractie is het scheiden van verschillende soorten stoffen, bijvoorbeeld door er een vloeistof aan toe te voegen. Het zetten van koffie is feitelijk ook een extractiewijze; eerst worden de koffiebonen gemalen, dan wordt er heet water aan toegevoegd en vervolgens wordt het gefilterd. Hierdoor blijft er drab en vloeibare koffie over.

De Latijnse naam van de bekendste kurkuma-plant die curcumine bevat, is de Curcuma longa. De stengel van de bloeiende kurkuma-plant spruit onder de grond uit een dikke wortelstok, waaruit fijnere wortels verder de grond in groeien. Vanwege de felle kleur binnenin de wortelstok ook bekend onder de naam Geelwortel. Van de wortelstok van de kurkuma-plant wordt de specerij kurkuma gemaakt, en hiervan wordt voedingsadditief curcumine geëxtraheerd.

Ja, het is duidelijk te zien dat de kurkuma-plant verwant is aan de gember-plant (de Latijnse naam is Zingiber officinale)

Niet alleen de planten, bladeren en bloemen lijken op elkaar, ook hun wortelstokken. De in winkels verkrijgbare, verse gember, is in feite ook een wortelstok, maar dan van de gember-plant. Het meest in het oog springende verschil is – naast het smaakverschil – het kleurverschil binnenin de wortelstokken: die van de kurkuma heeft een warme, sterk naar oranje neigende gele kleur, die van gember is bleker.

De stof wordt commercieel gebruikt als voedingssupplement, voedingsadditief (smaak- en kleurstof) en als ingrediënt in cosmetica (bijvoorbeeld in vla). Curcumine is als voedingsadditief goedgekeurd door de Europese Unie en heeft het nummer E100 gekregen.

Ja, curcumine kan ook synthetisch worden bereid. CareCumin™ bevat echter uitsluitend plantaardige curcumine.

Ja, wetenschappers doen onderzoek naar curcumine en er zijn reeds honderden klinische, wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van curcumine op het menselijk lichaam. Een (Engelstalig) overzicht van veel van deze onderzoeken staat op deze pagina

Op de website zorg.nu van AVRO en Tros, staat een interessant artikel over curcumine, met een link naar een uitzending over curcumine van AVRO en Tros. 👉👉 klik op deze link om het hele artikel te lezen.

Ook in dagblad Trouw en talloze andere dagbladen verschenen artikelen over curcumine.

Ja, vooral omdat het menselijk lichaam de stof slecht opneemt en snel afbreekt (in de darmen en de lever). Het innemen van hoog gedoseerde extracten biedt slechts gedeeltelijk soelaas omdat curcumine: de menselijke cellen moeilijk kan binnenkomen, slecht oplost in water en in extracten beperkt houdbaar en instabiel kan zijn. Kortom: waarom zou iemand curcumine innemen, als de stof niet op de plaats van bestemming terecht kan komen?

Na jarenlang intensief wetenschappelijk onderzoek, is professor Michal Heger erin geslaagd de curcumine oplosbaar te maken in water en een heeft hij een unieke bereidingsmethode ontwikkeld waarvan het product CareCumin het resultaat is.

Neem CareCumin™ in door de vloeistof te druppelen in een glas water (van ongeveer 0,2 liter). Het aantal druppels en de innamefrequentie zijn afhankelijk van je lichaamsgewicht en sommige personen volstaan met minder druppels dan de aanbevolen hoeveelheid (deze staan hieronder in de tabel ‘Aanbevolen dosering op basis van lichaamsgewicht’. Eet een half uur voor en na de inname niet. Vermijd tijdens de inname bovenal voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad (zoals vruchtensap en bruisend mineraalwater).

Aanbevolen dosering op basis van lichaamsgewicht

Gewicht

(in kg)

Druppels per inname

Inname-aantal per dag

Totaal aantal druppels per dag

Totaal mg curcumine per dag

Aantal dagen per fles (20 ml)

14 – 34

1

1

1

4

600

35 – 45

2

2

4

15

300

46 – 68

3

3

9

34

200

69 – 90

4

3

12

45

150

91 – 113

6

3

18

68

100

114 – 136

7

3

21

79

85

137+

8

3

24

90

75

Overschrijd de aanbevolen dosering niet. Geeft jouw zorgverlener andere aanwijzingen? Volg deze dan op.

Dit hangt af van je lichaamsgewicht. Iemand met een gewicht tussen de 69 en 90 kg doet ongeveer vijf maanden met een flesje CareCumin™ bij het voorgeschreven gebruik (zie tabel in de handleiding).

Wordt voor je lichaamsgewicht aanbevolen om CareCumin™ meerdere malen per dag in te nemen? Verspreid dan de innamemomenten over de dag om de effectiviteit te maximaliseren. Als het praktisch gezien onhandig is om de innamemomenten te spreiden, dan wordt aanbevolen om CareCumin™ na het ontbijt of lunch in te nemen. Neem CareCumin™ echter niet in vlak voordat je gaat slapen.

Omdat sommige mensen moeilijk in slaap vallen als ze ’s avonds laat CareCumin™ innemen.

Voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad kunnen de samenstelling van CareCumin™ destabiliseren. Dit belemmert de opname in je lichaam. Zure voedingsmiddelen die gedurende een half uur voor en na de inname van CareCumin™ vermeden moeten worden, zijn bijvoorbeeld:

  • koolzuurhoudende dranken (zoals bruisend mineraalwater en cola),
  • fruit en vruchtensap,
  • smoothies
  • andere dranken en/of voedingsmiddelen met (toegevoegde) vitamine C (ascorbinezuur (E300)).

Ja, kurkuma en curcumine zijn felgeel/oranje van kleur en CareCumin™ ook (omdat het curcumine bevat). Vlekken zijn te verwijderen met producten (vlekverwijderaars) die te koop zijn bij drogisterijen.

Nee, gebruik geen CareCumin™ als je zwanger wilt worden, in verwachting bent en/of als je borstvoeding geeft.

CareCumin™ bevat curcumine (een natuurlijke stof die voorkomt in de specerij kurkuma). Curcumine beïnvloedt de stolling van het bloed. Raadpleeg daarom je arts over je (toekomstige) gebruik van CareCumin™ als je binnenkort een operatie zal ondergaan, om onnodige (na)bloedingen te voorkomen.

Dat is afhankelijk van de soort medicatie. Voor de meeste medicijnen geldt: neem deze minimaal een half uur voor of na CareCumin™ in. Raadpleeg echter altijd eerst een arts over je voornemen om CareCumin™ te gebruiken als je aan een ziekte of aandoening lijdt. Dit geldt bovenal als je:

  • bloedverdunners (anticoagulantia) en/of
  • antidepressiva gebruikt.

CareCumin™ bevat curcumine (een natuurlijke stof die voorkomt in de specerij kurkuma) en deze stof beïnvloedt de stolling van het bloed. De curcumine in CareCumin™ vergroot de kans op bloedingen en kneuzingen als je bloedverdunners (anticoagulantia) gebruikt. Daarom adviseren wij mensen die bloedverdunners (anticoagulantia)  gebruiken eerst te overleggen met hun arts. In de Gebruiksaanwijzing van CareCumin™ staat een lijst medicijnen en -merken die inwerken op de stolling van het bloed.

Op de website zorg.nu van AVRO en Tros, staat een interessant artikel over curcumine, met een link naar een uitzending over curcumine van AVRO en Tros. Zie onze pagina in de media

CareCumin™ bevat curcumine (een natuurlijke stof die voorkomt in de specerij kurkuma) en deze stof kan de werking van neurotransmitters beïnvloeden en daarom ook de werking van medicijnen die hierop gericht zijn (zoals antidepressiva). Daarom is het raadzaam eerst je arts te raadplegen over je voornemen om CareCumin™te gaan gebruiken als je antidepressiva inneemt. In de Gebruiksaanwijzing van CareCumin™ staat een lijst medicijnen en -merken die de werking van neurotransmitters beïnvloeden.

Ja, wij raden altijd aan om een arts te raadplegen over jouw voornemen om CareCumin™ te gebruiken als je allergisch bent voor bepaalde stoffen. De ingrediënten van CareCumin™ staan in de Gebruiksaanwijzing van CareCumin™.

Ja, wij raden altijd aan om een arts te raadplegen over je voornemen om CareCumin™ te gebruiken als je aan een ziekte lijdt of een medische aandoening hebt.

Meer (Engelstalige) informatie over het product CareCumin™ staat op deze pagina

Staat je vraag er niet tussen? Of is het antwoord niet duidelijk genoeg? Mail dan naar info@carecumin.nl of neem contact op via de chat.

CareCumin™ is: plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, non-GMO, bpa-vrij, gecertificeerd HACCP en vrij van: soja, gist, vis, schaaldieren, noten, pinda’s, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Dit delen: